Tır Geçiş Belgeleri Hakkında Genel Bilgiler

Tır Geçiş Belgeleri Hakkında Genel Bilgiler

Tır Geçiş Belgeleri Hakkında Genel Bilgiler:Günümüzde, uluslararası karayolu taşımacılığı çeşitli ikili anlaşmalar ve protokoller çerçevesinde yürütülmektedir. Bu anlaşmalar ve kararlar, ülkelerin tüm uluslararası taşımacılık protokollerini belirler. Bazı ülkeler, geçiş yapacak araçların belirli kriterlere uymasını isterken, diğer ülkeler yıllık kota uygulamasına gitmektedir. Bu kotalar, ülkeden transit olarak geçecek tır sayısı, ülkeye boş girdikten sonra dolu ayrılacak tır sayısı gibi işlemlerde karayolu taşıtlarına sınırlama getirilmektedir. Bu kotalar kapsamında geçiş yapabilecek araçlar, ikili ilişkilerde çeşitli geçiş belgelerine ihtiyaç duymaktadır.

Uluslararası karayolu taşıma işlemleri, ikili anlaşmalar çerçevesinde belirlenen kurallara göre gerçekleştirilmektedir. Bazı ülkeler ile yapılan anlaşmalar, ülkeler arasındaki geçişleri kotaya bağlamaktadır. Bu kotalar sayesinde ülkeler arasında yapılan ikili taşımalar, transit taşımalar ve boş giren araçların kendi ülkesine yönelik yük alarak yapılan taşımaların sayısı kontrol altında tutulur. Bu kotaların yürütülmesi için geçiş belgesi olarak adlandırılan izin belgeleri kullanılmaktadır. Bizde bu yazımızda sizlere tır geçiş belgeleri hakkında genel bilgiler vereceğiz. Bu belgelerden birisi de "dozvola"dır.

Dozvola Nedir?

Gelelim dozvola nedir sorusunun cevabına. Dozvola, karayolu taşımacılığının uluslararası işlemlerinde ülkeler arasında yapılan kota anlaşmalarına uygun olarak taşıtların geçiş yapması için gerekli olan bir belgedir. Bu belge, ülkeler arasında yapılan anlaşmalara göre yıllık veya belirli periyotlar için uygulanan kota işlemlerinde kullanılır. Dozvola türleri değişebilir, ancak ülkeler arası geçişlerde kota anlaşması yapılsa da bazı taşıtlar dozvola geçiş belgesine ihtiyaç duymadan geçiş yapabilir.

Dozvola geçiş belgesi, ülkeler arasında yapılan kota anlaşmaları çerçevesinde yıllık olarak ödenen bir ücret sonucu elde edilir. Bu ücret, ülkelerin her yıl başında birbirlerine ödediği bir ücret olup, taşımacılık firmaları ve tırlar için kullanılır. Bu şekilde, her yılın başında ülkeler arasında taşımacılık yapabilecek araçların sayısı belirlenir.

Geçiş Belgesi Alınabilmesi İçin Gerekli Belgeler

Karayolu taşıma sektöründe, tırcıların ülkeler arası geçiş yapabilmeleri için belirli belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu tır geçiş belgeleri arasında, "C, L2, M3" yetki belgesi sahiplerinin kayıtlı özmal veya sözleşmeli taşıtlarının geçiş belgesi alabilmeleri için önemli bir yer tutmaktadır. Bu yetki belgelerine sahip taşıtların, çıkış yapacakları ilgili dağıtım bürolarına ibraz etmeleri gereken belgeler arasında, karayolu taşıma yönetmeliğine uygun olarak taşıt belgesi, özmal veya sözleşme belgesi gibi belgeler yer alır. Bu belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde ibraz edilmesi, ülkeler arası geçiş yaparken araçların taşımacıları için gereken izinleri ve belgeleri almalarını sağlar. Peki geçiş belgesi alınabilmesi için gerekli belgeler neler? Gelin birlikte bakalım.

  • Dilekçe (Güzergâh ile birlikte talep edilen tüm belgeler belirtilmelidir.)
  • Tır sürücülerinin geçiş belgesi işlemlerini yürütmelerine için, firmanın yetkilileri tarafından imzalanmış ve noter onaylı bir vekaletname.
  • Gümrükleme işlemlerinin yerine getirildiğini gösteren belgeler arasında TIR Karnesi, ATA Karnesi, Transit Gümrük Beyannamesi veya Gümrük Çıkış Beyannamesi gibi belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler gümrük mühürlü, kaşeli ve imzalı olarak hazırlanmalıdır. Ayrıca, Transit Güvenlik Kalem listesi ekli ve MNR numaralı Transit Refakat Belgesi (T1/T2) gibi belgeler de geçiş işlemleri sırasında talep edilebilir.
  • Eğer taşıtın bir önceki sefer için tahsis edilen iade belgeleri varsa, bunların kullanılmış veya kullanılmamış haliyle geri iade edilmesi gerekmektedir.

Geçiş Belgesi Dağıtımı

  • C türü, L2 ve M3 yetki belgelinde kayıtlı araçlar için geçiş belgesi gereklidir.
  • Geçiş Belgesi, kamyon, çekici yarı römork, kamyon römork veya yarı römorklar için düzenlenir.
  • Geçiş belgeleri, belirli taşıt türleri ve güzergâhlara uygun olarak yalnızca belirtilen şartları karşılayan araçlara verilir.
  • Geçiş belgeleri, yalnızca Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 66. Maddesinin altıncı fıkrasına göre oto taşımaları ve özel donanımlı taşıtlar için imal edilmiş taşıtlara verilir. Bu taşıtlar, kara sınır kapılarımız olan komşu ülkelere yönelik taşımalar yaparken kullanılmalıdır. Ancak, istiap haddi 3,5 ton ve üzeri olan taşıtlar ile yapılacak ikili taşımalar hariç, istiap haddi 10 tondan az olan taşıtlara geçiş belgesi verilmez.
  • Anlaşmalar gereği, sergi, fuar malzemesi ve ev eşyası gibi belge tahsis edilmeyecek taşımaları yapan taşıtlara dönüş yükünde, Rusya Federasyonu, Kazakistan, Avusturya, İtalya gibi ülkelerde geçiş belgesi istenmeyebilir. Macaristan ve Romanya gibi ülkelerde ise geçiş belgesi ücretsiz olarak verilir. Ancak diğer ülkelerde geçiş belgesi gerekli olabilir.
Rusya Nakliye

Tüm Kıtalar, Bölge ve Limanlara Kurumsal Taşıma

Uluslararası Nakliye ve diğer ülkeler hakkında daha detaylı bilgi için lütfen bize ulaşınız.

Rusya Nakliye
Bize Ulaşınız
HER TÜRLÜ SORULARINIZ İÇİN BİZE YAZIN

Rusya Nakliye - Threeline Lojistik: Bütün sorunları bize iletmek için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Arkadaşlarımız 09:18:30 arası en geç 2 saat içinde sorularınıza cevap veren maili size iletmiş olacaklardır. Yada daha hızlı cevap almak isterseniz +90 212 676 1281 numaralı telefonu arayarak her biri kendi bölgesinde yüksek tecrübeye sahip ekip arkadaşlarımızdan canlı destek alabilirsiniz.

Threeline Lojistik

ALLURE TOWER
E5 Yanyol Civan Sok.
No:1 Kat:8 Daire:114
Avcılar, İstanbul,
Türkiye, 34500
+90 212 676 1281
info@threelinelojistik.com

TOP